Hoe gaat een taxatie in zijn werk?

Hoe gaat een taxatie in zijn werk?

Wanneer je een huis wilt kopen, kun je niet om de term ‘taxatierapport’ heen. Dit is de bepaling van de marktwaarde van een woning. Zonder taxatierapport kun je vaak geen hypotheek krijgen. In deze blog wordt uitgelegd door onze Register Makelaar-Taxateur Marjanne de Wolff hoe een taxatie in zijn werk gaat en waarom het zo belangrijk is.

Even voorstellen

Marjanne de Wolff is al vele jaren werkzaam bij de Raad. Ze is begonnen als Management Assistent en heeft daarnaast de opleiding tot makelaar in de avonduren gevolgd. Na 2 jaar heeft ze haar diploma gehaald, gevolgd door de praktijkopleiding tot Register Makelaar/Taxateur. Tijdens deze opleiding is ze van functie gewijzigd binnen de Raad en werkte ze vooral aan nieuwbouwprojecten.

Toen de nieuwbouwprojecten bij De Raad groter werden, moest ze een keuze gaan maken: bedrijf onroerend goed of bestaande bouw en nieuwbouw. Uiteindelijk koos ze voor de woningmarkt. Marjanne is onze enige makelaar op kantoor die bevoegd is om taxaties uit te voeren. In deze blog legt ze uit hoe een taxatie in zijn werk gaat.


Wanneer wordt een taxatie uitgevoerd?

“Een taxatie kan uitgevoerd worden voor diverse doeleinden. Meestal is het voor de financiering van een (nieuwe) woning. Wanneer iemand een nieuwe woning koopt, heeft die persoon hoogstwaarschijnlijk een hypotheeklening nodig van de bank om de woning te betalen. De bank wil natuurlijk wel weten of de gekochte woning daadwerkelijk de waarde heeft waarvoor een hypotheeklening gegeven wordt. Vandaar dat de onafhankelijke taxateur wordt gevraagd om een taxatierapport op te maken en daarmee de marktwaarde van de woning vast te stellen.”


Is een taxatierapport verplicht?

“Ja, een taxatie is vaak verplicht bij de financiering van een woning. Er zijn twee soorten taxaties mogelijk. Een gevalideerde en een ongevalideerde taxatie. Voor de financiering van een woning is vaak een gevalideerd taxatierapport nodig. Voor een waardevaststelling, of bij bezwaar tegen een WOZ-beschikking, is een ongevalideerde taxatie voldoende. Een gevalideerde taxatie wordt meestal gevalideerd door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut).”

Waar wordt naar gekeken bij het opstellen van een taxatierapport?

“In een taxatierapport wordt naar heel veel aspecten onderzoek gedaan. Heel belangrijk is natuurlijk de staat waarin de woning zich bevindt, en de fundering van een woning. Ook milieuwetgeving en bestemmingsplan zijn belangrijk bij de taxatie van een woning. Wanneer het een appartementsrecht betreft is een aspect natuurlijk de VVE financiën. Als die niet goed op orde zijn, kan dat betekenen dat het appartement veel minder waard is dan dat de VVE wel gezond is.”


Wat is het verschil tussen een taxatie en een waardebepaling?

“Een taxatie kan uitsluitend worden uitgevoerd door een bevoegd Register Taxateur. Een waardebepaling is slechts een (mondelinge) verwachte waarde die men bijvoorbeeld bij de verkoop van een woning verwacht. Een waardebepaling kan afgegeven worden door een makelaar.”


Hoe lang duurt het opstellen van een taxatierapport?

“Het werk begint al bij de voorbereiding. Als de aanvraag is binnengekomen zal de taxateur zich op kantoor voorbereiden op de opname. De opname in en rond de woning zal ongeveer 30-60 minuten duren. Tijdens deze opname wordt de gehele woning bekeken. Op kantoor worden de gegevens uitgewerkt en onderzocht. Na afronding dient de taxatie gereed gemeld te worden bij het NWWI. Zodra de taxatie is gevalideerd, kan de taxateur het rapport ondertekenen en wordt deze digitaal verzonden naar de opdrachtgever. Wij streven er naar om deze binnen drie werkdagen te leveren.”


Wilt u uw woning laten taxeren? Neem dan contact op met De Raad Makelaars!